Εμφυτεύματα

Εμφυτεύματα
Εμφυτεύματα

Εμφυτεύματα

Μέχρι σήμερα η κλασσική οδοντιατρική για να αναπληρώσει ένα η περισσότερα χαμένα δόντια είχε στην διάθεση της την ακίνητη γέφυρα και τις κινητές οδοντοστοιχίες ( μερικές η ολικές ). Στην πρώτη επιλογή θα έπρεπε να υπάρχουν δόντια ανάμεσα στο κενό που έπρεπε να καλυφτεί και να τροχιστούν για να δεχτούν και να στηρίξουν την γέφυρα.

Στις περιπτώσεις απουσίας δοντιών για συγκράτηση ακίνητης προσθετικής εργασίας η κατασκευή κινητών οδοντοπροσθετικών μηχανισμών έμοιαζε μονόδρομος, δημιουργώντας απογοήτευση στον ασθενή η σκέψη πως θα φέρει ένα ξένο σώμα στην στοματική του κοιλότητα που δεν είναι ακίνητο.
Μειωμένη στήριξη και συγκράτηση κατά την μάσηση και ομιλία ήταν τα μειονεκτήματα των οδοντοστοιχιών που συνόδευαν την έλλειψη αυτοπεποίθησης. Εδώ και τριάντα χρόνια όμως έχουν κάνει την εμφάνιση τους τα οδοντικά εμφυτεύματα, ανοίγοντας νέες ατραπούς στην σύγχρονη επανορθωτική οδοντιατρική.
Στηριζόμενη στο φαινόμενο της οστεοενσωματωσης, που είναι ο δεσμός που έχει την ικανότητα να δημιουργεί το τιτάνιο ( από το οποίο κατασκευάζονται τα εμφυτεύματα ) με το ανθρώπινο οστό, μπορεί πλέον η οδοντιατρική επιστήμη να χαρίσει ένα άνετο, υγιές, λειτουργικό και αισθητικά αποδεκτό στοματικό περιβάλλον.

Το οδοντικό εμφύτευμα είναι μια τεχνητή ρίζα φτιαγμένη από υψηλής ποιότητας τιτάνιο που τοποθετείται στο οστό των γνάθων με σκοπό να στηρίξει ένα δόντι, μια γέφυρα ή μια οδοντοστοιχία.
Τι είναι τα Εμφυτεύματα;
Το τιτάνιο είναι βιοσυμβατό μέταλλο και χρησιμοποιείται για χρόνια στην ορθοπεδική για ανάταξη καταγμάτων.
Πρώτος ο καθηγητής Branemark και οι συνεργάτες του ύστερα από μελέτες στο πανεπιστήμιο του Goteborg αρχές της δεκαετίας του 60 παρατήρησαν πως το τιτάνιο ενσωματώνεται με τον οστίτη ιστό, φαινόμενο που αργότερα ονομάστηκε οστεοενσωμάτωση αφού επαληθεύτηκε και ιστολογικά.
Η ιδιότητα αυτή χρησιμοποιήθηκε και από την οδοντιατρική για να δώσει λύσεις στη προσθετική αποκατάσταση των οδοντικών ελλειμμάτων.

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν στις μέρες μας μια αξιόπιστη εναλλακτική θεραπευτική προσέγγιση στην κλασσική οδοντοπροσθετική.
Που χρησιμοποιούνται τα εμφυτεύματα
Επειδή το εμφύτευμα σε πρώτο χρόνο πρέπει να τοποθετηθεί χειρουργικά στο οστό της γνάθου, και ύστερα πάνω σε αυτό να στηριχθεί η προσθετική εργασία, οι εξειδικευμένες γνώσεις πάνω στην χειρουργική και προσθετική εμφυτευματολογία κρίνονται ως απαραίτητες προϋποθέσεις για την βελτιστοποίηση του αποτελέσματος. Ανάλογα με την μελέτη του περιστατικού, το οδοντικό εμφύτευμα μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της νωδότητας (έλλειψη δοντιών) με τους παρακάτω τρόπους:
Α) Σε περίπτωση απώλειας ενός δοντιού που βρίσκεται στο μέσο οδοντικού φραγμού (ανάμεσα σε δόντια), αντί να τροχιστούν τα όμορα δόντια για να κατασκευαστεί μια γέφυρα, υπάρχει η δυνατότητα με την τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος στην θέση που υπήρχε το δόντι, να αποκατασταθεί το κενό του απολεσθέντος δοντιού.
Β) Όταν η απώλεια δοντιών είναι εκτεταμένη και αφορά κυρίως την οπίσθια περιοχή των γνάθων, ένας μικρός αριθμός εμφυτευμάτων μπορεί να στηρίξει ακίνητες γέφυρες και να αποφευχθεί με αυτόν τον τρόπο η μερική κινητή οδοντοστοιχία που παλαιότερα ήταν η μόνη λύση.
Γ) Για την αποκατάσταση απώλειας ενός πρόσθιου δοντιού (ειδικά στις περιπτώσεις της συγγενούς έλλειψης πλαγίων τομέων) το οδοντικό εμφύτευμα είναι αυτό που μπορεί να εγγυηθεί το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Αυτό επιτυγχάνεται λόγω της ικανότητας του εμφυτεύματος να διατηρεί γύρω του ένα προφίλ ούλων που μιμείται αυτό των φυσικών δοντιών.
Δ) Τέλος, τα εμφυτεύματα δίνουν λύσεις σε ασθενείς με ολική νωδότητα που είτε επιθυμούν να αποκτήσουν μια ακίνητη προσθετική εργασία που θα στηρίζεται πάνω σε αυτά, είτε θέλουν να αυξήσουν την στήριξη και συγκράτηση των οδοντοστοιχιών που ήδη φέρουν.

Αισθητική
Αισθητική επειδή το εμφύτευμα έχει την ικανότητα να διατηρεί το φυσιολογικό προφίλ των ιστών που το περιβάλλουν, δίνει στην αποκατάσταση ένα αρμονικό αποτέλεσμα που δύσκολα διακρίνεται από τους ομόρους ιστούς της στοματικής κοιλότητας.
Πλεονεκτήματα Εμφυτευμάτων 01
• Διατήρηση δοντιών
Για την κατασκευή μιας γέφυρας που στηρίζεται σε δόντια θα πρέπει τα δόντια αυτά να έχουν πριν τροχιστεί. Με την χρήση του εμφυτεύματος δεν χρειάζεται να θυσιαστούν δόντια. Έτσι τα δόντια μένουν υγιή και ακέραια.
• Αξιοπιστία
Το ποσοστό επιτυχίας των εμφυτευμάτων σύμφωνα με μακροχρόνιες πανεπιστημιακές μελέτες και κλινική εμπειρία είναι πολύ υψηλό. Για τον λόγο αυτό αξιόπιστες εταιρίες που τα κατασκευάζουν δίνουν εγγύηση εφ όρου ζωής.
• Μασητική ικανότητα
Με το οδοντικό εμφύτευμα δίνεται στον ασθενή η αίσθηση φυσικού δοντιού κατά την μάσηση. Κάτι το οποίο δεν συμβαίνει με τις κινητές οδοντοστοιχίες (μασέλες).
Πλεονεκτήματα Εμφυτευμάτων 02
• Διατηρείται η υγεία του οστού
Επειδή το εμφύτευμα αγκιστρώνεται μέσα στο οστό, το βοηθά να διατηρηθεί υγιές και άθικτο. Ενώ στην περίπτωση που θα προτιμηθεί άλλη προσθετική αποκατάσταση, όπως γέφυρα και οδοντοστοιχίες, το οστό που περιέβαλε την ρίζα του εξαχθέντος δοντιού απορροφάται.
• Αυτοπεποίθηση
Με το εμφύτευμα ο ασθενής έχει μια ακίνητη αποκατάσταση που του χαρίζει φυσιολογική μασητική ικανότητα, άνεση κατά την ομιλία και τέλεια αισθητική εικόνα.

Η τοποθέτηση του εμφυτεύματος είναι μια απλή διαδικασία που γίνεται στον χώρο του οδοντιατρείου, εφόσον υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός, υπό την επίδραση της τοπικής αναισθησίας που κλασικά χρησιμοποιείται στην καθημερινή οδοντιατρική πράξη.
Διαδικασία 01
Σε πρώτο χρόνο, το εμφύτευμα που μοιάζει με βίδα τοποθετείται στο οστό και αφήνεται να δέσει με αυτό περίπου δυο μήνες. Το φαινόμενο αυτό ονομάζεται οστεοενσωματωση και εκεί στηρίζεται η ιδιότητα που έχει το τιτάνιο να κάνει δεσμό με το οστό.
Όσο διαρκεί η περίοδος της οστεοενσωμάτωσης το εμφύτευμα καλύπτεται από τα ούλα.
Διαδικασία 02
Σε δεύτερο χρόνο αποκαλύπτουμε το εμφύτευμα και τοποθετούμε μια προεξοχή που θα διαμορφώσει κατάλληλα τα ουλα γύρω από το εμφύτευμα και θα μας βοηθήσει να πάρουμε το αποτύπωμα με βάση το όποιο το εργαστήριο θα κατασκευάσει την προσθετική αποκατάσταση.
Όταν κατασκευαστεί η εργασία από τον οδοντοτεχνίτη συγκολλείται με ειδικά εξαρτήματα πάνω στο εμφύτευμα και είναι έτοιμη για χρήση.

Facebook
Facebook
YouTube
YouTube
LinkedIn